Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΑΛΛΙΚΑ?

 Στις μερες μας,πολλοί γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα και επιθυμούν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για το παιδί τους,αποφασίζουν να εντάξουν στην ζωή του την εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας. Ωστόσο,το ερώτημα που απασχολεί πολλούς, είναι το ποια γλώσσα είναι πιο εύχρηστη για την μετέπειτα ζωή του απογόνου τους. Προφανώς και στο τέλος,την απόφαση αυτή,καλούνται να την πάρουν τα ίδια τα παιδιά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Βεβαια,δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα πολυάριθμα avantages που προσφέρει η εκμάθηση της γαλλοφωνίας.                 
   Καταρχάς,είναι γεγονός ότι η γαλλική είναι μια από τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και ποικίλων άλλων οργανισμών στο διεθνή χώρο(π.χ.UNESCO). Είναι η δεύτερη (μετά την αγγλική) διαδεδομένη γλώσσα στην Ε.Ε.,και ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Σύμφωνα με έρευνες,αποτελεί μια από τις 8 γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο παγκοσμίως. Επιπρόσθετα,είναι η πρώτη επίσημη γλώσσα του Ολυμπισμού και των Ταχυδρομείων. Αξίζει να τονίσουμε επίσης,το ότι η Γαλλία έχει συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στον λεγόμενο ''Ευρωπαικό Πολιτισμό''. Άλλωστε,η κουλτούρα της Γαλλίας έχει να επιδείξει σπουδαίο λογοτεχνικό,αλλά και μουσικό πλούτο,αφού η επίδραση των γαλλικών στο κλάδο των τεχνών,των γραμμάτων,αλλά και της τεχνολογίας είναι υπερμεγέθης!
   Φυσικά,είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη,από παλαιότερα μέχρι και σήμερα,ότι η γαλλική,αποτελεί γλώσσα της αριστοκρατίας,του σαλονιού,και της ευγένειας,καθώς είναι εύηχη,μελωδική και φινετσάτη. Για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τομείς όπως η μόδα,η κομμωτική και η κουζίνα,θα  ήταν μεγάλο ατού  το να ομιλούν γαλλικά. Επιπλέον,με την εκμάθηση γαλλικών,εύκολα μπορεί κανείς να μάθει Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά και Ρουμανικά,διότι όλες οι προαναφερόμενες γλώσσες έχουν και αυτές τις ρίζες τους στα λατινικά.
   Συμπληρωματικά,οφείλει να επισημανθεί ότι η γαλλική είναι μια γλώσσα με ρίζες ελληνικές. Έχει δηλαδή,μια άρρηκτη σύνδεση με τον ελληνικό χώρο. Είναι αξιοπρόσεκτο επίσης,το ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση,αφού και οι δυο χώρες είναι ανοιχτές στην πολυπολιτισμικότητα λόγω του παρελθόντος τους. Εκτός απ’ αυτό όμως,η χώρα μας λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για αρκετούς Γάλλους διανοούμενους,ενώ παράλληλα,και η Γαλλία αποτέλεσε τόπο διαμονής για μεγάλο αριθμό Ελλήνων διανοουμένων.
   Αβίαστα λοιπόν,χάρη στα προειρημένα,έχει καταστεί σαφές ότι η επιλογή της εκμάθησης γαλλικών είναι μια κίνηση ματ στην σκακιέρα της γνώσης. Αναντίρρητα,η γαλλική είναι ένα κλειδί που δύναται να μας ανοίξει πολλές πόρτες στο μέλλον. Τα γαλλικά είναι γνώση. Είναι δύναμη. Είναι ευκαιρία ανέλιξης. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην κάνουμε κτήμα μας αυτό το χρήσιμο εργαλείο?

     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου