Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα στην Άννα Φρανκ (12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη - Μάρτιος 1945)

  Με αφορμή την σημερινή ημέρα που είναι η η ημερομηνία γέννησης της Άννας Φρανκ, θα πραγματοποιήσουμε ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στο πρόσωπό της μικρής εβραιοπούλας που βρήκε τραγικό θάνατο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ,την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας.

    Η Anneliese Marie (Anne) Frank, είδε το φως της ζωής στην Φρανκφούρτη, αλλά μετακόμισε με την οικογένειά της λίγα χρόνια αργότερα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Μέχρι το 1942, ζούσε σαν ένα φυσιολογικό κορίτσι της εποχής της, έχοντας φίλους, αθώα φλερτ, και μεγάλη αδυναμία στον πατέρα της, Όττο Φρανκ ((12 Μαίου 1889 – 19 Αυγούστου 1980). Ωστόσο,τον Ιούλιο του 1942, και ενώ παράλληλα οι διώξεις των Εβραίων εντείνονταν, η οικογένεια Φρανκ αποφάσισε να κρυφτεί σε δωμάτια του κτιρίου όπου στεγάζονταν η επιχείρηση που εργάζονταν ο πατέρας της Άννας. Εκτός από τους Φρανκ, στο καταφύγιο έμενε και άλλη μια φιλική εβραική οικογένεια, καθώς και ένας μεγάλος σε ηλικία οδοντίατρος. Δυο χρόνια παρέμειναν εκεί οι 8 Εβραίοι. Κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής στο μυστικό διαμέρισμα, η μικρή Άννα κατέγραφε την καθημερινότητα του μικρόκοσμου της κρυψώνας της, τα συναισθήματά της, τις φιλοδοξίες της και τα γεγονότα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σε ένα ημερολόγιο. Στις 4 Αυγούστου του 1942, το μυστικό των 8 Εβραίων προδίδεται και η Γκεστάπο τους συλλαμβάνει. Μετά τον θάνατο της Έντιθ Φρανκ (16 Ιανουαρίου 1900 – 6 Ιανουαρίου 1945),η Άννα και η μεγαλύτερη αδερφή της Μάργκοτ (16 Φεβρουαρίου 1926 – Μάρτιος 1945), οδηγούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν.Τον Φλεβάρη του 1945 οι δυο αδερφές νοσούν από τύφο. Μια ημέρα, η Μάργκοτ προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, χάνει την ισορροπία της και αφήνει την τελευταία της πνοή. Η Άννα λόγω της κατάστασης της υγείας της και των όσων βίωσε, δεν άντεξε το σοκ. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδερφής της, επέρχεται και για την Άννα το τέλος. Μετά το τέλος του πολέμου,ο Όττο Φρανκ, ο μόνος επιζώντας από τους 8 της μυστικής σοφίτας, επιστρέφει στο Άμστερνταμ και εκεί ανακαλύπτει ότι το ημερολόγιο της μικρής του κόρης έχει διασωθεί. Ως μαρτυρία της φρίκης που έζησε η ναζιστική Γερμανία,ο Φρανκ προχωράει στην έκδοσή του ημερολογίου, καθιστώντας έτσι την κόρη του ένα από τα γνωστότερα θύματα του Ολοκαυτώματος,ενώ μέχρι και σήμερα αναφέρεται ως ''το κορίτσι που νίκησε τον γερμανικό ναζισμό''.
    Η Άννα Φρανκ,που σήμερα εάν ζούσε θα ήταν 85 ετών, στιγμάτισε με την πένα της την παγκόσμια ιστορία. Μέσω του ημερολογίου της, αποτύπωσε με τα πιο μελανά χρώματα τον παραλογισμό και τη βαναυσότητα του πολέμου. Το ημερολόγιο,αφενός είναι ένα κείμενο με εξαιρετικά λογοτεχνικό ενδιαφέρον λόγω της ωριμότητας της σκέψεως της νεαρής συγγραφέα,αφετέρου όμως,αποτελεί μια συγκλονιστική ομολογία για τις θηριωδίες του χιτλερικού καθεστώτος. Μια καθηλωτική αντιπολεμική μαρτυρία, την οποία η Άννα υπέγραψε με το ίδιο της το αίμα.

Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο καταφύγιο που έζησε η Άννα από το 1942 έως το 1944

*Οι γονείς μπορούν μόνο να δώσουν καλές συμβουλές και να δείξουν το σωστό δρόμο, αλλά η τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου βρίσκεται στα δικά του χέρια.

*Παρόλα αυτά, πιστεύω πως κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί.

*Αυτοί που έχουν θάρρος και πίστη δεν θα πάνε ποτέ χαμένοι.

*Όποιος είναι ευτυχισμένος θα κάνει και άλλους ευτυχισμένους.

*Δεν σκέφτομαι όλη αυτή τη δυστυχία, αλλά την ομορφιά που ακόμα μένει.

*Κανένας δεν έγινε ποτέ φτωχός δίνοντας.

*Πόσο υπέροχο είναι που κανένας δεν χρειάζεται να περιμένει ούτε μία στιγμή πριν αρχίσει να βελτιώνει τον κόσμο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου